Планетарна втулка - переваги і недоліки

Планетарна втулка - переваги і недоліки

Що це таке і чим вона краща звичайних втулок? Розберемо все ЗА і ПРОТИ.

    Рідко можна побачити велосипедиста, який використовує планетарну втулку на своєму велосипеді, перш за все через те що у нас популярні МТБ велосипеди, навіть у повсякденному житті, при поїзді на роботу, а в Європі в більшості випадків купують саме міський варіант, з підніжкою для велосипеда, багажником для зручності і звичайно великими крилами над колесами, які так рідко зустрінеш у наших велосипедистів.

   

Механізм планетарної втулки досить складний, але і рідко хто в неї заглядає, так як всі важливі часті приховані всередині і до них просто не може дістатися пил, бруд і вода. За рахунок чого вона дуже довговічна і не вимагає постійної настройки.


     З її застосуванням, залишається всього дві зірки на велосипеді, одна спереду і одна ззаду. Так само, такий ланцюг можна повністю закрити захистом від бруду що збільшить термін служби ланцюга і так само не дасть вашій холоші забруднитися.

                                

    Особливий плюс для міських велосипедистів і тріальщіков - перемикання передач відбуваються без необхідності педалювати! Тобто ви переключили передачу і все, можете стартувати з місця вже на потрібній Вам передачі! Погодьтеся, це трохи вимотує - стоячи на місці, перед світлофором - прокручувати педалі.


    Трохи про мінуси

Не буває щоб були одні плюси, так що давайте я Вам розповім і про те, що може Вас зупинити перед покупкою такої втулки.

Ну по-перше ціна планетарної втулки на порядок вище її побратимів. Хоча це очевидно, адже зібрати механізм перемикання в одній втулці - значить об'єднати задню передачу і втулку.

Досить маленьке передавальне відношення. У стандартних перемикачів воно варіюється в діапазоні 550%. Простою мовою це означає, що на найвищій передачі, за один оборот педалей Ви проїжджаєте в 5.5 разів більше, ніж на найменшій. А в планетарних втулках, це зазвичай близько 300%, хоча є виключення - дуже дорога планетарна втулка Rohloff Speedhub зі ставленням в 526%!


І якщо Ви часто в'їжджаєте на гірки, то планетарна втулка теж не для Вас. Через низький передавального відносини, обмежений максимальний обертальний момент.

    Підсумуємо

Кожна деталь має свої переваги і недоліки, так що кожному вирішувати самому - чи підходить вона під Ваш стиль катання чи ні. Сподіваємося що дана стаття відповіла на Ваші найважливіші питання.

Рівною вам дороги і гарної погоди!



Написати коментар

Авторизуйтесь авторизуйтесь або зареєструйтесь для написання відгуку

Теги: