Як уникнути передчасного зносу ланцюга?

Як уникнути передчасного зносу ланцюга?

Як доглядати і як дізнатися що пора її міняти?

    І так, що ми знаємо про велосипедної ланцюга, крім того що вона надає руху заднє колесо? Вона зношується і найприкріше, що несвоєчасна заміна ланцюга призводить до підвищеного зносу касети (тріскачки) і передніх зірок!

    Основний ворог - пісок і глина, що застрягла в ланках ланцюга. Навіть після нетривалої поїздки по грунтовій дорозі, необхідна чистка ланцюга, якщо Ви звичайно дорожите своїм велосипедом. Дрібний пісок грає роль абразиву, який сточує зуби на зірках, що зменшує їх термін експлуатації.

    Стандартні рекомендації при звичайній їзді - чистка ланцюга після 300 км пробігу. А змащувати ланцюг бажано в 2-3 рази частіше. Можна використовувати звичайну велосипедну мастило. Існують спеціальні машинки для чищення ланцюга. З ними Ви не забруднити і зробите все досить швидко. Чи не доведеться робити ванночок з Уайт спіриту, як робили раніше.

    Тепер про те, як дізнатися, коли пора міняти ланцюг?

Якщо ми вчасно будемо чистити і змащувати велосипедну ланцюг, це безумовно продовжить її життя, але час заміни все одно прийде.


    І так, беремо спеціальний прилад калібр. Він простий у використанні і кожен навчиться ним користуватися. Там всього 2 сторони, на одній написано 0,75, на інший 1. Якщо сторона 0,75 проходить в ланки ланцюга, то знос ланцюга від 0,75% до 1%. Варто вже задуматися про зміну ланцюга. А якщо і сторона 1 спокійно проходить в ланці ланцюга, то швидше за все вже пізно і знадобитися також заміна касети і зірок.

     Так що не доводьте знос до критичної точки і тоді касета і зірки прослужать у Вас довгий час.



Написати коментар

Авторизуйтесь авторизуйтесь або зареєструйтесь для написання відгуку

Теги: